keskiviikko 2. heinäkuuta 2008

Uppikset

Heinäkuu
Jos olet syntynyt heinäkuussa
tule kanssani keinumaan.
Pihakeinussa koivun alla
hurjan hurjasti keinutaan.

Elina Karjalainen riimitteli meille heinäkuussa syntyneille syntymäpäiväkutsurunon. Yhteiset juhlat meillä neljällä kahdeksasta on pitämättä. Ei olla enää mahduttu samoille kutsuille. Jos se suuri päivä vielä koittaisi, olisi minulla tallessa mummon esiliinat jokaiselle. Olemmehan saman mummon jatke. Mummo oli jokaiselle lapselleen tasapuolinen. Jokaisessa perheessä on kuitenkin oltava esikoisensa ja kuopuksensa. Kuka ei ollut sijalukuunsa tyytyväinen, hänellä on lain suoma oikeus hämmentää koko järjestys uusiksi. Siihen ei voinut vaikuttaa vanhempien eläessään ilmoittama tahto. 

Tuhlaajatytär oli antanut oikeuden tulla pesänosakkaasi suolta löytämänsä leskimiehen. Rokka nimitti kuoviksi aina nokittelevaa, olisiko hän suoukko vai suokukko. Hän on minua opettanut olemaan tuhlaajatyttären sisar. Vävyistä tuli ne seitsämät veljekset, jotka ottivat oikeudet arvottaa vanhemmat miljonääreiksi. Nyt enkeliukin kuoltua olemme aikamme hallitsijoita. Virallisten valtionpäämiesten takaa on aina löytynyt vallankäyttäjät, jotta miehet voivat ratsastaa. 

Minua on kehoitettu lähtemään ja jättämään kaikki, mutta en voi myydä toisten omaa. Sen tekee yhteiskunta puolestani. Ottaa omin luvin, mitä haluaa. Ja maksan kulutusluotolla toimituspalkkion ulosmittauksen uhalla. Kahdeksan vuoden hiljaisuus on minua puhutellut. Sisarukset myivät minut pesänjakajille kuin veljet Joosefin jo äidin hautajaispäivänä. En kuulunut enää joukkoon. Vielä elättelen mielessäni kokoontumista heinäkuussa lapsuuskotiin keinumaan Kiikkukalliolla ilman onnellisesti onnettomien sateenkaariperheen jäseniä. Heistä ollaan leipomassa perheministereitä, kun äidit huolehtivat äidiltään saamansa perimän mukaan lapsistaan ja lapsenlapsistaan. 

Voi, meitä sodasta elävänä palanneiden isien lapsia. Tämän päivän isät eivät puolusta maata, eivätkä kotia eivätkä kunnioita uskontoa, vaan tarvitaan Areenan kokoinen areena rodun jalostuksen tuotteena uusien karihtojen kanssa puhdasrotuisten jälkeläisten sukukokoukselle. Roosan mukaan tehdään reilua kauppaa pornolla. Olen istunut ladon kynnyksellä ja katsonut kuinka vilja luopuu siemenistään ja jäljelle jää eläinten käyttöön pehkua puimatantereella. Se on elämänmittainen prosessi.

Ei kommentteja: