keskiviikko 16. heinäkuuta 2008

Milloin Suomessa kaikille

Yhteiskunta, jossa keskustelu on lakannut, on kuollut yhteiskunta. Tämä toteutuu, kun on vain rahan ääni kellossa Kehittyvien maakuntien Suomessa. "Saa kirjoitta" otsikon alla keskustelivat intialaiset nuoret naiset, kuinka heidän kirjoittamiseensa suhtauduttiin. Tiesi kotiarestia ja kaikkia muitakin sanktioita. 

Minulle tuli ikä esteeksi, etten enää voisi keskustella kirjoittamalla. Isänmaiden heinäkuusta en ole saanut otetta, mistä siinä on kysymys. Punaisesta heinäkuusta muistan enemmän. Vysotski oli vankilassa, hän lähetti terveisiä ystävälleen. "Kirjoittakoon hänkin!" On lähdetty maailmaa parantamaan, mutta meillä on samoja ongelmia silmät korvat täynnä halkoina omissa silmissä. Parantajat eivät sitä huomaa, vaan poimivat roskia erikulttuuristen silmistä. 

Nunna opetti Kairon kaatopaikalla lukemaan, kun Ranskassa hän oli jo joutunut eläkkeelle. Jossakin ulkomailla saa tulla työpaikalle niin kauan kuin omin avuin jaksaa. Mitä tehdään Suomi-nimisessä hyvinvointivaltiossa. Tehtaille katsotaan uusia sijoituspaikkoja. Viedään kuin ilves poikasensa syntymäpesästä parempaan paikkaan. Omat työttömiksi ja halvempaa työvoimaa tilalle. Se on lyhytnäköistä, meillä ei ole kohta isänmaata, kun naapurikin on oppinut lukemaan vai lunttaako se puutullien ja kesämökkitonttien kautta meidän selviytymistarinasta. 

Lihan ja viljan tuottaja tuskaili syksyisin, mihin hintaan ja varastoon saisi ylimäärän myytyä. Valtio oli ostanut halpaa ulkolaista lihaa ja viljaa varastot täyteen. Venäjän halvalla puulla pidettiin tehtaat käynnissä ja kotimaiset puut metsässä. Osat ovat näytelmässä kääntyneet toisin päin politiikan harmiksi. Meillä ei kannata mikään, ei edes työnteko. 

Olin heinäpellolla ja tunsin tekeväni oikeata työtä, olihan pienviljelystila tuottanut elannon 10-hekiselle perheelle. Jäi vielä perinnöt riideltäväksi, kun vastaanpanematta en suostunut luovuttamaan osuuttani uusrikkaiden mökkiläisten hakiessa rahalleen lisäarvoa. Olen erätauolla, kun paidankaulus on irronnut vastapelurilta. Taloyhtiön piha-alue on rauhoitettu autoliikenteeltä kieltomerkein. Pyysin sitä isän eläessä, mutta hallitus kiehui niin kuin suopa eikä kurrista tullut kunnon ruoka. Joutivat sylttytehtaalle suovan raaka-aineeksi. Harakoilla oli hauskaa. Nauroivat vielä äidin hautajaispäivänä kuin ennen Vihtaniemellä. 

Sika oli tapettu ja äiti kierrätteli suolet suovan raaka-aineeksi. Lipeän kanssa keitettynä se kovettui harmaaraitaiseksi pyykkisaippuaksi. Marimekon raitapaidassa on sama sävy immateriaalisena oikeutena kuin suopapalassa. Raidan väri on suovan brändi, jonka tekijänoikeudet on sialla. Kyllä hätä keinot keksi, kun oltiin omavaraisia. 

Siirtomaa- ja lyhyttavarakaupasta käytiin hakemassa suolaa, kahvia, riisiä, mausteita ja muita ulkoa tuotuja tarvikkeita. Sodan jälkeen annoksen saadakseen tarvitsi kupongin. Kauppias tai puotipuksu leikkasi sen elintarvikekortista. Joka laskun välista löytyy kuponkiuutiset, kuinka paljon ostettavia tavaroita olisi tarjolla laskunmaksajalle. Ihmisiä rahdataan marjanpoimintaan Thaimaata myöten. Hankkisinko sherpan Nepalista assistentiksi rakentamaan kivitaloja. Lastenkutsut kivitaloilla pidettiin kesäisin mummojen istuessa kunniavieraina. Välillä hoidin sairaita nukke - ja pehmolelusairaalan teho-osastolla. Syövästä selvinnyt lapsi toipui kuolemanrajalta leikkimällä. Mummo sai samaa hellää hoitoa kuin tyttö KympinLapsena. Vielä piti mummon parantaa nuket, joilta oli jalka, käsi, selkä ja pää poikki. 

Hierojien edunvalvoja kertoi Suomen korkeasta hoitotasosta. Kun häneltä oli pää irtipoikki kuin Saddamilta, hoidon jälkeen hänestä tuli kansanedustaja. Lastenleikkeihin suhtaudun vakavasti, mutta ihmisten hoitajana aikuisen maalaamiin mielikuviin mustalla huumorilla. Kansanedustajan mandaattikaan ei anna kaikkia oikeuksia sosiaalisen hierojan työhön. Jokaisen on pidettävä huoli omista asioistaan. Edunvalvoja Helfershelfer'inä pitää huolta toisten edusta omaksi edukseen ja säästöksi yhteiskunnalle.

Ei kommentteja: