maanantai 2. kesäkuuta 2008

Kun on alamäki, antaa mennä vaan

Liikkuvan kuvan siirtäminen aiheutti pakokauhun. Vihdoin sain hyppijät pysähtymään, kun käytin seis-painiketta. En kuitenkaan noussut seisomaan, vaan kone ilmoitti koneen aiheuttamasta virheestä ja sulkeutui itsekseen. Omaishoitaja ei osaa soittaa hätäkeskukseen, kun ei ole ennen koskaan soittanut. Kun hädässä olevan puolesta soitin, vastaaja tivasi: 
- Soittakoon itse. Jos nyt kuitenkin kuuntelisi, mikä on hätänä! Mutta vastaaja oli jumittunut ja toisti: 
-Soittakoon itse. 

Sitten maalasin skenaarion vastaajalle. Pitääkö hoitajan olla kuollut ja pyörätuolissa istuva hoidettava odottaa apua monta päivää. Sitten sattumalta huomattaan, että jotakin on tehtävä. Silloin pokka petti ja robotti tiuskaisi.: 
- No, anna se puhelinnumero! Minun tehtäväni ei ollut tiedustella, oliko sinne apua saatu. Mutta siitä numerosta ei koskaan enää vastattu. 

Päivätanssit ja mehukestit päättyivät kamalasti. Varsinkin, kun Munkkiklubi on sananmukaisesti munkkien klubi, jossa minä kirjoitan mielelläni. Töölönrannan kahvilassa oli narkkarihovimestari. Simon tuli päiväkahville. Hovimestari toi aina lipun pöytään osoittamaan, että Simon oli juutalainen. Se tapahtui 60-luvulla. Kuka tänä päivänä on tehtäviensä tasalla. Minä ainakin tiedän neljännen käskyn ja olen sitä totellut parhaani mukaan. En istu enää projektikoulutuksissa kuuntelemassa samaa liturgiaa.  

Suomessa on arviolta n. 300 000 omaishoitajaa ja niin edelleen, sanasta sanaan sen muistan. Laki ei ole muuttunut, mutta minä sen muistan ja kierrän kaukaa liturgian laulajat. Minä en kehtaa kuunnella, ylhäältä kyllä ulkoläksy osataan. Salaperäinen miljonääri pelkäsi äitinsä puolesta, että äiti joutuisi laitoshoitoon. Hän lähti vapaaehtoistyöhön minimipalkalla hoitokotiin, ruokapalveluun ja omaishoitoperheeseen. Hän näki, että siellä oli rahalle käyttöä ja kirjoitti shekit kohteille. Itse voi pahoin hajusta ja huonoudesta. Työnsi tuppoja nenään, ettei haistaisi. 
Itse menetin hajuaistin. Haistan vain hyviä tuoksuja. Kun kerroin terapeutille tästä, hän sanoi sen olevan alkavan altzheimerin taudin merkki. Sitä odotellessa selvitän mennyttä ja nykyistä kaaosta, kun parvekeremontti on pysäyttänyt kesätyöt.

Ei kommentteja: