maanantai 2. kesäkuuta 2008

Hauskanpidolla miljonääriksi

Oi caramba, kallis samba, noituu tappinen, ja itseksensä tuumii. Kyllä varmaan, kans' Saaran armaan, Säkkijärven polkka olis tullut halvemmaks'. 
Katson googlehakuna tappisten sambaa ja sieltä löytyy kehitysyhteistyön - Kehyn - takaa sambaprojekti. En tutustu tarkemmin näin syntymäpäivänä, kun tappinen hullaantuneena huomaa menettäneensä viimeisetkin siemenperunat. Olen saanut Kelan kielteisen valituspäätöksen. 

Olen tohtori, joka tarvitsee sairauteensa välillä happihoitoa sairaalassa. Tohtori tilaa taksin, happilaite naamalla, happipullo piuhoineen mukana nousee taksiin. Jos sairaalaan tuotu kukka olisi mukana, taksisuhari kysyisi: Mihinkä näitä ruusuja viedään? Nyt osoite on Kelan johtajan pakeille. Nousee taksista tykötarpeineen. Aukaisee Kelan oven. Siellä on jo automaattinen käsi pystyssä: Tänne ei saa tulla. Mutta tietää oikeutensa, ja vaatii päästä johtajan puheille. Kielteinen päätös on muuttunut myönteiseksi, kun tohtori näyttää sovellettavat lakipykälät. Tohtori tulee ulos, kyselee saattajiansa. Äiti on yhden pylvään takana, taksikuski piileskelee toisen sermin suojassa. Palataan sairaalaan hoitoa jatkamaan. Siellä olivat jo ehtineet kaivata potilasta. Henk.kohtainen käynti oli tuottanut myöteisen päätöksen. Ja tarina on tosi. 

Papereita on helppo siirtää pinosta toiseen ja haudata ihmiset pinojen alle vuosiksi odottamaan päätöstä. Leikkausjonon viimeiseksi suostuva pelkää leikkausta. Siihen jonoon ehtii kuolla ennen vuoron tulemista. Päätöksen odottaminen on löyhässä hirressä roikottamista. Kuinka se kuuluisa solmu aukaistiin? Naapurissa asetuttiin jonon päähän viimeiseksi tietämättä, mitä olis jäljellä minun vuorolla. Hyvällä onnella sai ostaa palan läskiä, mutta muuten hyllyt olivat jo tyhjät. Hurstin leipäjonossa saa vuorollaan kassillisen lahjoitettua leipää. 

Muun jonossa odottamisen opetus on siirtynyt meille erotuksella, että jokainen sivuraiteelle heitetty tietää, mitä päätöstä hän odottaa. Ne ovat meille kertyneitä lakisääteisiä etuuksia (eläke, toimeentulotuki, päiväraha, työttömyyskorvaus), kun olemme oikeutettuja niitä hakemaan hyvinvointivaltion kaatopaikalla. Salainen miljonääri voi rikastua järjestämällä hauskanpitoa yökerhossa. Se on bisnestä. Onko politiikasta tullut tähän verrattavaa bisnestä lainlaatijoille. Palataanko päiväjärjestykseen vai aloitetaanko sambakurssit? Siellä on tarjolla sirkushuveja ja kokolihaa tavarataivaissa. EVVK .

Ei kommentteja: