torstai 20. maaliskuuta 2008

Uskomus kiirasta ja kiirastulesta

Suunnittelun kivijalat Toiminta-ajatuksen selkeyttäminen

TOIMINTA-AJATUS
  • >kuvaa yrityksen erikoisosaamisaluetta
  • >on yrityksen arvomaailman perusta, kivijalka
  • >on lyhyt iskevä ja helposti viestittävissä
  • *(Puljonki Oy on 1991 perustettu yritys, joka keittää Pohjois-Karjalan Juuassa valmiita kastikepohjia tuoreista raaka-aineista ravintoloille.)
  • >sen ymmärtäminen ja samaistaminen saa aikaan sitoutumisen ja toimintatavan samansuuntaistumisen
  • >antaa yritykselle persoonan, omalaatuisuutensa
  • >seuraa ympäristön muutoksia, se ei ole jäykkä
  • >sen painotusta voi tarpeen mukaan muuttaa
  • Lähde: YEAT 20 - 21.4.2005 EsTV-Valmennus

    Kertaus on opintojen äiti. Niin on myös SWOT-analyysi kaikkien analyysien äiti. Puljonki Oy:n toiminta-ajatus kummittelee mielessäni tänään kiirastorstaina kaiken pahan poishäätämisen päivänä. Lapsena juostiin kiiraa ymmärtämättä miksi. Olihan meillä kristityt arvot. Ei isoisäkään ollut pakana, vaikka oli mäkitupalainen kinkereillä nimenhuudossa. Omistava luokka leimasi meidät punaisiksi. Sitä leimaa kannan ylpeänä tänä päivänä, vaikka tieni oli vaivaan vievä omaishoitajana. Olenkin Puljonki Oy:n kastikepohjakattilassa tuoreena raaka-aineena, josta keitetään suopaa kuin kissasaippuaa hienopesuun. 

    Olin hankkimassa yrittäjäosaamista sukupolvenvaihdostilanteeseen luopujana. Menetin kaiken, vaikka isästäni tuli kuoltuansa miljonääri tämän päivän markkinavoimien mittapuun mukaan arvotettuna. Kauhistuin googlen kuvahaun perusteella rienaavia tulkintoja ristiinnaulitusta. Juudas oli varas ja kavaltaja opetuslapsista. Se oli hänen osansa, josta maksoi riistämällä hengen itseltään. Tämä oli Jumalan suunnitelma. Kuinka se olisi toteutunut muuten kuin kavaltajan kautta.

    Itse olen saanut puoleni valita, vaikka olen urputtanut koko ajan, miksi? Siksi, että olen vapaa ja saan elää lupauksen mukaan. Kiehukoon kaikki omassa keittämässään liemessä. Pojat keitti soppaa omalla reseptillä ja syövät soppansa, josta kaikki ei tykkää. Siili keitti kiiskikeitto, josta vaimon arvio oli. "Sitä ei syö muut kuin siili ja koira." Meneekö tämän paaston jälkeen poliittinen soppa EU:n perinneruokalistalle? 

    Naapurimaan kuningas kieltäytyi maistelemasta soppaa. Kohta on meillä vain yhden lautasen kattaus. Sadusta tiedämme kutsumattoman vieraan mahdista julistaa kuolemaa. Mistä löytyy hyvä hengetär, joka antaa lieventävän tuomion ja vaivuttaa sadan vuoden uneen. Samillekin ehti parta kasvaa sinä aikana. Nyt ei voi ongelmaa ohittaa sanomalla: "Pojat ovat aina poikia." Eivät kasva aikuiseksi kurkistaessaan peiton alle ja sinisistä tossuista päättelevät olevansa poikia. Tytöillä on vaaleanpunaiset tossut saman peiton alla.

    Ei kommentteja: