lauantai 23. helmikuuta 2008

Volgansieni jääkaapissa

Olen kasvattanut Igorin piimää ja Volgan sientä tietäen, mitä pitää tehdä. Nyt kirkkaasta mehusta mötkähtää lasiin epämääräinen olio. Muistuttaa muodotonta alkueläintä. 
Ihailen ameban lisääntymiskykyä. Paisumisen jälkeen poksahtaa kahtia. Siistiä ja coolia täydellistä kloonausta. Sekö on tulevaisuutemme lisääntyä tai kuolla saastuneissa olosuhteissa?  

Julkinen rakentaminen on homeessa ja nuoret parit lapsineen homeloukussa sädesienien säteilyttämiä. Nokian vesijohtoverkossa meni virtaukset sekaisin. Arabi Ahab tuli Suomeen palvelijoineen. Palvelijat löysivät ylellisesti kaakeloituja keitaita, joiden posliinialtaissa oli puhdasta vettä. Lasit täytettiin ja hopeatarjottimella kiikutettiin Ahabille uudestaan ja uudestaan. Valkoinen isäntä pistäytyi asioilleen kaakeloituun huoneeseen. Unohti huuhtoa jälkensä. Palvelija näki sabotaasin ja kiirehti kertomaan vaikertaen Ahabille: 
- Joku kelvoton pilasi lähteen. 

Tiedätkö, missä on Tuusniemi? Kysyn aina tilaisuuden tullen, kun kerron mistä olen kotoisin. Eikös siitä kertonut Tv-sarja? Se oli kuvitteellinen Kuusniemi, mutta kunnan harjoittama strategia on kaikkissa kunnissa sama. Kuulin aamulla uutisissa, että eduskunnassa strategia on hukassa kyselyn mukaan. Kuusniemellä jätevesipuhdistamo perustettiin Pahkasalon saareen. 

Alkuun oli hankaluuksia putken kestävyydestä. Kikkareet ja kokkareet uiskentelivat siihen asti puhtailla, sinisillä Juojärven aalloilla. Olimme ottaneet järvestä juomaveden. Nyt tuli tarve etsiä lähteitä, joista maitotonkilla käytiin hakemassa juomavettä. Saaressa oleva puhdistamo tarvitsi massivisen kaivurin apua. Oli tehty jäätietä ja saatu velkakoneen kuljettaja halvimmalla työhön. Jää ei kestänyt järeän koneen painoa. Se painui pohjaan vieden velallisen ja velkakoneen ihka pohjattomaan kuiluun. 

Venemestari mittasi syvyyden pudotessaan veneestä veteen. Nauraako pimeys valkeuden töille vai päinvastoin. Minusta se on lyhytnäköistä strategiaa. Antaa surullisia opetuksia. Vihtaniemeen suunnitellaan vesijohtoverkostoa uusrikkaille mökkiläisille lomakiinteistöjen arvon lisäämiseksi. Siinä on menossa lapsi jäteveden mukana viemärinä toimivaan Juojärveen, kun samalla ei rakenneta kunnallista jätevesijärjestelmää. Kuinka aavikon keskellä keitailla tämä järjestelmä on rakennettu. He eivät ainakaan kuse lähteeseen tai kannettavaan vesipäilariin. "Ei kannettu vesi kaivossa pysy" on totisinta totta.

Ei kommentteja: