maanantai 28. tammikuuta 2008

Hur står det till, Pippi Langstrumf?

Sodan aikana 1941 syntyneiden ikäluokka aloitti koulunsa maalaistalon pienessä kamarissa. Luokkaan mahtui 10 oppilasta. Valokuva kertoo, kuka on pomo luokassa. Sen tunnelman tunsin selkäpiissäni, kun lähes 50 vuoden jälkeen palasin synnyinseudulleni. "Sinä olit pentuna kova suuttumaan", palautti mieleen kouluajan unohduksissa olleet muistot ja luokkakuvasta sen voin tarkistaa. Hän istui työvoimatoimiston pöydän takana johtajan paikalla. Itse olin tullut hoitamaan vanhempiani kotona. Tuo kuva kertoo syyn sanomiseen. Hän on ahdistanut minut nurkkaan jättäen välillemme hajuraon. Siinä se pysyy. Olemme sukulaisia, mutta kahtiajako näkyy tässä ajassa. 

Vein muistolaatan 1918 punaisena vangitun ja nälkään kuolleen setäni muistoksi isovanhempiemme hautakiveen. Samalla kuljin tätini haudan kautta. Hauta on luonnontilassa. Syy selvisi, jälkeläisistä on tullut niin leijonia, että. Olen kiinnostunut suvuntarinoista. Tämän sukuhaaran perimä on jostakin seikkailusta tai isäntä on käyttänyt hyväksi piikalikkaa ja jättänyt seuraukset isovanhempien kasvatettavaksi. 
Ulkonäkö ja luonne on vahvasti peritty minulle tuntemattomalta taholta. Suuttumiseni oli aiheellista, kun puolustauduin enkä suostunut pompoteltavaksi. 

Kävin kansakoulua 5 luokkaa epäpätevien opettajien puuhaillessa omiaan tunneilla. Istuivathan lapset kiltisti, kun isät olivat tulleet kotiin sodankauhut silmissään. Kun isä istui pöydän päässä, ruokailu sujui äänettömästi. Eevi kutoi opettajanpöydän takana Masalle villapaitaa ja Esu delegoi sijaisuuden oppivelvollisuutensa suorittaneelle pojalleen. Hän vaihteli tulitikkuetikettejä toisten poikien kanssa. Olimme kuitenkin kaikki samoista lähtökohdista, kenelläkään ei ollut paremmin eikä huonommin kuin toisellakaan. 

Siirryin oppikouluun vieraalle paikkakunnalle. Kävin kotona vain lomilla. Olin kiltti tyttö, mutta siitäkin oli sanomista. Oli opittava olemaan hiljaa, ettei ympäristö saisi vääriä signaaleja. Pojat veti tukasta, puolustauduin ja rehtori talutti korvasta kansliaan tappelijana. Myöhemmin pojilta kuulin: "piikkisuora tukka ja luonnonkiharat kintut". Jumppaope otti hampaisiinsa naurettavasta syystä ja monta muuta mauttomuutta saa maistella viipyilevä viinin jälkimaku kielellä. Nämä muistot sai pintaan joku aika sitten "kulkija 16-vuotias, mikä särki sun sydämesi." Näin ekakerran huumetta. 

Ja tänä iltana koulumaailmaan sijoittuvasta sarjasta, mikä on totisinta totta opettajien sekaantuessa omine ongelmineen oppilaisiinsa. Kaikki on ryöstäytynyt käsistä, paljastaa eduskunnassa tehty kysely seksuaalisesta häirinnästä. Mutta sitä osaa naisetkin, vai miksi sitä sanotaan, kun sotkeudutaan toisen avioliittoon. Mies on otettu, kun nuori nainen osoittaa kiinnostuksensa poliittista valtaa käyttävää työtoveria kohtaan. On kurinpalauttamisen aika niin herroille kuin narreille. Monessa asiassa on poliitikon kokoinen porsaanreikä. On tehtävä niin kuin poliitikko tekee eikä niin kuin laki opettaa. Ylimääräisellä puoluetuella velattomaksi, niin voi taas velkaantua uudelleen äänestäjien piikkiin. Sairasta kuin Aatun seksuaaliset kiksit. Palataan päiväjärjestykseen.

Ei kommentteja: