keskiviikko 16. tammikuuta 2008

Hoitotahto

Ympärillä vellovat tapahtumat ovat antaneet aihetta pohtia viimeiselle matkalle lähtöä. "Kuolen ennenkuin kuolen, etten sitten kuole, kun kuolen." Virren sanoin; "Suo mun kuolla maailmasta, kuolla itsestänikin", on kidutuksen keskellä tapahtunut. Kiduttajilla ei mielikuvitusta puutu tuppautuessaan toisen koskemattomuutteen. Minusta tuli zompi, Nelson Mandelasta 27:n vankilavuoden jälkeen johtaja. Siirrän tahtoni lapsenlapsille. "Kun mummo on kuollut, pidätte muistoksi bailut. Kiireesti krematorioon, mutta tuhkaa ei tarvitse lähteä viemään Himalajalle." 

Olin aikaani edellä, sillä näin muisteltiin Dianaa 10 vuotta kuoleman jälkeen. Prinssit järjestivät konsertin, jossa välillä näytettiin Dianaa hyväntekeväisyystyössä. Meidän suuret juhlat välitettynä kaikelle kansalle TV:n kautta muistuttavat pantomiimia kättelyineen ja vuorosanoineen, joita ei kuule. Näkyvimmät juhlavieraista otetaan haastatteluun, pukuvalinnoissa epäonnistuneita mollataan jälkeenpäin. Kukaan ei muista, mitä juhlitaan. 

Kaikki tiedämme, kun meri käy kukkimaan, on koko meri myrkyllisen levän peitossa. Uiminen on kiellettyä. Onneksi on liukasliikkeinen Kimi Räikkönen ferrarinpunaisissa, kun ei ollut tullut nimmareita jakamaan, poistui juhlista. Mitäpä tässä on 90-vuotiaan juhlimista, kun menetettynä sen perään kaivataan. "Hoivatkaa, kohta poissa on veljet", on muuttunut yökulkijoiden muistissa. "Hoilatkaa, kohta poissa on veljet." Kun lähellä on, niin puskee. Kun kaukana on, niin ammuu. Ota siitä selvää, hoivataanko nyt vai hoilataanko huomenna. 

Nyt kun siitä uskaltaa puhua, voimat eivät kulu hoivaamisessa, sillä antaessaan saa. Voimat kuluvat tappelemiseen naapurien ja päättäjien kanssa. On kyse rahasta. Siihen viittaa hoivaajalle annettu nimi:
Omaishoitaja on kunnan kanssa tehnyt sopimuksen ja saa omaishoidontukea ja muita lakisääteisiä etuuksia. 
Muut hoivaajat ovat sitoutuneet huolehtimaan vammaisesta lapsestaan, pitkäaikaisesti sairastuneesta puolisostaan tai vanhoista vanhemmistaan. Kunnalle nämä sitoutuneet ovat rahansäästäjiä. On kyse henkisen/sosiaalisen pääoman tulouttamisesta yhteiskunnalle. Kuka tappaa lypsylehmän. 
Kuivina aikoina heimo puhkaisee naudan kaulasuonen ja ottaa verta ja juo sen samantien. Onko kuppari meillä arvoasteikossa uno, numero 1, kun loru oli lapsuudessa: Pappi, lukkari, talonpoika, kuppari, rikas, rakas, köyhä, varas. Viimeiseltä paikalta ensimmäiseksi: kukkaronvartija oli varas. Köyhiä meillä vielä riittää.

Ei kommentteja: