sunnuntai 30. syyskuuta 2007

Curriculum vitae matka huipulle

Lopussa kiitos seisoo. On viimeinen tilaisuus koota yhteen referenssit palautteen antajan näkökulmasta "kun sinusta ei mitään tullut". Minulle tulee sähköpostia tahoilta, jotka hyödyntävät maailmanlaajuista sähköistä markkinointia. En tunne kuuluvani kohderyhmään, jolle kerrotaan: Tämä on helpoin tapa laajentaa penistä ja kannattavinta ostaa pillereitä halvalla, myydä kalliilla.

Avoin korkeakoulu 1978 antoi mahdollisuuden valita oma tie tohtorin väitöskirjaan asti yli-ikäisenä. Itse en päässyt alkua pidemmälle, olihan minun huolehdittava perheen elättämisestä, uuden ammatin hankkimisesta palkkatyön loputtua firman konkurssiin.

Eläkeläinen eteni maisteriksi. Kun hän uhosi tohtorinhatusta, ilahdutin häntä. "Kun sinulla on tohtorinhattu, kelpaa iltakävelyseura lähiön raitilla." Vuosien yötyön tuloksena Kiinasta haetusta silkistä hattu oli valmis ja väitöskirja painettu ja jaettu ystäville. Tutkimisesta oli tullut korvike raskaalle omaishoitotyölle.

Havaitsin masennuksen merkit yöllisistä puhelinsoitoista. Kun en suostunut myötäilemään hänen sekavaa tieteensanastoa vilisevää ajatuksenjuoksua, sain kuulla referenssin itsestäni: "Mikä sinä luulet olevasi?" En ainakaan puhelintyttö, jolta tilataan aikaa aamuyöllä. Tämän opetuksen perusteella annan oman CV:n, josta Kotisivuni sisällysluettelo pitää sisällään kaiken uudestaan oppimastani.

Elämä on opettanut ja vastaväittäjä jää kansakouluntarkastajaksi, joka tultuani laillisesti eläkeikäiseksi 21-v sanoi: Nyt eläke alkaa karttua. Se on jäänyt mieleen, kun olen saanut arvonimen "Varhennettu vanhus" osamaksulla tultuani uudestaan tiettyyn ikään.

Työvoimatoimiston virkailija katsoi koneelta fysioterapeutin paikkaa Hyrynsalmelta, kun ilmoittauduin tulleeni omaishoitajaksi. Olin keskeyttänyt hierojantyön, kun vanhempani tarvitsivat apua. Minua yritettiin värvätä päiväksi kehitysvammaisten pesulakokeiluun työhön, samoin "kunnalliskodin" laitosapulaiseksi. Yöllä olisin omaishoitaja. Taimitarhalle ei kuitenkaan voinut pakottaa, kun en ollut päivärahalla. Rautavaaran poliisitkin olisi tarvinneet hierontaa, kun Helsingissä kaksi poliisia tuli mestatuksi ryöstön yhteydessä.

Yötyöllä ei ole siunausta. Valvominen on muuttunut "rymältämiseksi vyötä soleta, pyhäsä arkesa ", jota tuetaan varsinaisella ja ylimääräisellä puoluetuella. Sekään ei riitä velkojen katteeksi ääntenkalastelussa. Mitä ilmainen ääni maksaa? On riski saada tartunta kuin ilmaisesta verensiirrosta. Mitä on verenluovutus maksusta, jolla koukkuun jäänyt kattaa tuhoavia riippuvuuksia?

Ei kommentteja: