sunnuntai 12. elokuuta 2007

Ässhäk, kohteliaisuussääntö


Poikkesin vieraalle radiokanavalle. Sain sieltä elämänohjeen. "Anna hetkinen aikaa, hetkinen unohtaa. Hoidan tämän elämän ensin, sitten yhdessä kummitellaan." Kuuntelen kirkkoa radiosta, samalla kirjoitan muistiin Cezannesta taiteilijana TV:stä. Tulee pätkä Aarnesta, joka voisi olla isästäni tai isoisästäni. Sitten tarinoita Saharasta ja radioateljeen äänikuvia 6. elokuuta 1945, atomipommin pudottamisesta. Pitää kuunnella aina uudestaan ja uudestaan, ettei totuus unohtuisi. Olin silloin 4-vuotias. 

Ässhäk = Jumalan pelko. Digi-TV tulee avuksi, ruutu pimenee, että niille, jotka tarvitsevat enemmän kuvia ja mahdollisuuksia on tarjolla ostaa enemmän kuin mitä TV-lupamaksuun sisältyy. Millä ajalla käytetään tätä mahdollisuutta, kun jo omat kiinnostuksenkohteet pitää ohitta päällekkäisyyden tähden. Kamelina Saharassa vai savolaisena Suomessa. On tyytyminen osaansa, sillä arabit ehtivät valitsemaan ensiksi.

Ruudulle lävähtää kotimaassa tarjolla olevia naisenkuvia, eikä sivu suostu poistumaan. Isäni oli viimeinen kohteliaisuussäännön ja etiketin hallitseva kaikissa tilanteissa. Vanhempieni muistoa kunnioittaen lisään vielä sukuvaakunan ja kamelin karkaamisesta kertovan kuvan. Minulla ei ole muuta lisättävää tänään 12.8.2007, jolloin Päivänsini leväyttää komeutensa, suuren kuin grammarin äänitorven ja sinisen. Taskujuoru työntää kukkaroa muistuttavat pussukkansa, joista kolmiterälehtiset valkeat kukat pilkistävät esiin. Kasvaa matalalla. 

Ompelen tupakkapussinsuuompeleella näkemäni mieleen, kun etanat kiipeävät puuhun, kietoutuvat toistensa ympärille muodostaen kukan jatkaessaan sukua. Kaunista. Mistä muusta sivuille tuodut aktit kertovat kuin tämän päivän sairaudesta, jota ei vielä tunneta eikä osata parantaa. Pitäisikö palata luonnonmukaisuuteen? Möyrytauti tunnistettiin poikkeavasta käyttäytymisestä lehmälaumassa. Onneksi on ajassa sukulaissieluja, eläviä ja kuolleita, joihin voin samaistua. Eroottinen hautausmaa parvekkeellani kätkee kaikki, jotka ovat ymmärtäneet ymmärtämiseni väärin ja ovat tunkeneet liian liki. Nyt nekin ovat kukkapenkissä, muistot äänikuvina ruummunrytmeissä. Miltä rauha tuoksuu?

1 kommentti:

mammamia kirjoitti...

1906: "Vahvistettiin Suomen uusi vaalilaki, joka takasi maassa yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden ensimmäisenä maailmassa. Suomen naiset saivat äänioikeuden ensimmäisinä Euroopassa."
Mitä vaalilaki takaa naiselle käytännössä? Sijoittajille on annettu etuoikeus kuolleitten sielujen metsästäjinä. kuninkaallisten syntyperä satamajätkäseikkailuista, suomalaiset isäntien jäljiltä piikojen tunnustamattomia lapsia. annetaan vahingon kiertää.