torstai 19. heinäkuuta 2007

Leivästä enkelten

"Maan ei liene mahtajille Terhenlinna tehty, tehty vain on tulla niiden, joill' on unhon lahja; joill' on kyky kummastella, ilo ihmetellä, usko aina uudistua, toivo toinen olla."
Eino Leino Sininen lintu
On kiire kirjoittaa muistiin epäilyksensä maan mahtajista, kun katsoin "10 kirjaa, jotka muuttivat maailmaa". Avasi Pahvi-Saulista, työväen presidenttiehdokkaasta, uuden puolen: Ihminen. Siihen auttoivat Annan ja Timon vastausta odottavat kysymykset. Vuosisadan rakkaustarina elää. Kohde kierrätyksen jälkeen päättyy museoon. Siihen ei auttanut edellisen omistajan PuheJudo, josta tuli kaupallisen koulutuksen luennon aihe ja ansaintaväline. Haikeutta puheessa, kun oli menettänyt taideteoksensa ja katkeruutta toistetussa noitukirjan kirosanarimpsussa. 
Minun jumalainen heinäkuu on valistanut tässä asiassa ja yleisin hokema kuuluu: Haista välimerkki! Pahvi-Saulia on mukava kuulla miehenä, joka uskoo itse siihen, mitä hän sanoo. 

Jokaisessa meissä asuu pieni pankinjohtaja tai elämänpiiriin kuuluu pankinjohtaja, jonka edessä rahalainaa pyytäessään ei tarvitse hermostuneena nyppiä karvahattuaan karvattomaksi. Kaikella kunnioituksella maailmassa hyvän osan saaneelta Marian paikalta, jota ei voi välimiesoikeuden päätökselläkään ulosmitata. Siitä on lupaus: Maria on valinnut hyvän osan eikä sitä oteta häneltä pois. (Ote Martan evankeliumista, jossa tyhjän saa pyytämättäkin.) Siitä se vasta riemu repeää: Kun on akka puhemiehenä, on piru perämiehenä.

Ei kommentteja: