maanantai 28. toukokuuta 2007

Mene kotiin

Sosiaalihuollon asiakkuus oli lakimiehelle iloinen asia, kun 2-vuotias lapsi sai kunnallisen päivähoitopaikan vanhempien luodessa virkauraa. Itse jätin lapset liian aikaisin selviämään yksin, kun oli mentävä hankkimaan jokapäiväistä leipää. Illalla oli talonmies ulko-ovella urputtamassa, mitä pahaa lapset olivat tehneet. Lupasin viedä heidät päiväksi putkaan, että saavat perheenpäät juopotella rauhassa. 
Jätin heidät jo monennen kerran selviämään omillaan, kun omien vanhempieni luona oli avuntarve. Siitäkin sain nuhteita, kuinka tyttäret taas olivat heitteillä. Luotin heidän selviämiseensä. He olivat kasvaneet vanhempiansa viisaammiksi jo 10-vuotiaina, kun tekivät lastenkotiin lähtöä, jos minä en muuttaisi pois kotoa heidän kanssaan. 
Perheenisän oli otettava vastuu itsestään. Hän etsi uuden elättäjän monesta ehdokkaasta. Avioliiton haaska oli purettava. Kuuntelin sosiaalihuollon asiakkuudesta eduskunnan auditoriossa omaishoitajan näkökulmasta. Eihän se mitään uutta ollut. 

Kotiin palattuani olin vihainen. Olisi kaiken kokemuksesta kertovan paperin hävittämisen paikka, ettei kukaan saisi tietää. Olin uupunut, jaksoin vain viedä roskat. Nyt on mistä tarkistaa, kuinka asiakkuus milloinkin arvioitiin. Jos suunta ei ollut oikea, sain opetuksen. 
Nastahammas irtosi, kun omaishoitajajuhla oli alkamassa. Sunnuntaiaamuna päivystyksessä sen vihdoin tajusin, että paikkani ei ollut siellä. Hyvinvointi-projektin aloitusseminaarin jälkeen leikkasin leipäveitsellä sormen melkein poikki. Illalla päivystyksessä tikattuna ajattelin, antaa mennä ohi. Uutta rentoutusta opetellessa istuminen lattialla jalkojen päällä sai aikaan veritulpan jalassa. Se oli viimeinen varoitus. Nyt on uskottava, ei vanhan koiran tarvitse oppia uusia temppuja. 

Hierojalle riittää koulutukseksi työssäoppiminen, ei kirjekurssi. Teoria hierojan tarpeisiin, ei lääkärilatinaa. Minua valistettiin, pitäisi osata asiakkaalle kertoa, mitä lääkäri on latinaksi kirjoittanut. Se on lääkärin tehtävä, ei hierojaa tarvita tulkiksi. Lääkärit ovat haistaneet pienen rahastusmahdollisuuden kirjoittaessaan lähetteitä omistamiinsa hoitolaitoksiin. Jos tulet hierojalle jaksaaksesi työssä paremmin, et sinä tarvitse siihen lähetettä. Niitä kirjoitellaan oireidenmukaista sairaudenhoitoa varten. Tähän on tultu. 

Joka päivä aamusta iltaan aukiolevissa hieromalaitoksissa on uudet johtajat ja aasialaiset hierojat. Arvostuksesta kertoo myös päätoimittajan kirjoitus "terveysmessujen" terapiavalikoimasta uudelleen nimettynä. Minulla ei ole hätää, onhan 1 500 000 putellia penistäsuurentavaa ihmeainetta luukussa. Siitä puhe, mistä puute. Ihmisten ymmärtämisessä on se vaara, että he ymmärtävät ymmärtämisen väärin ja tunkevat liian liki. Sitä varten olen perustanut eroottisen hautausmaan Pariisissa olevan mallin mukaan. Vuoden 2000 muistiinpanoista luen. Ota vuoteesi ja mene kotiin. "Vuorten vaivat ovat takanamme, edessämme ovat tasankojen vaivat." Brecht

Ei kommentteja: