perjantai 9. maaliskuuta 2007

Pukit kaalimaan vartijoina

Varsinaisen vaalipäivän lähestyessä on käytetty kaikki keinot, joilla voisi varmistaa jatkokauden eduskunnassa ja kuolla vaikka saappaat jalassa työn ääreen. Tätä yritetään soveltaa eläkeiän häämöttäessä meihin kaikkien toiveena, ettei koskaan ehtisi nostaa yhtään eläkettä.
 

Minä en voi kirjoittaa lehteen politiikalla hoidettavista asioista, mutta voin kirjoittamalla tuoda mielipiteeni julki blogissa. Luin omaishoitoa koskevan kirjoituksen. Kansanedustaja tiesi, että Suomessa on 30 000 omaishoitajaa. Tämä määrä on tukea saavia omaishoitajia. Ne loput 300 000 ovat ilman omaishoitajastatusta, kun he eivät saa tukea ja jäävät siten kaikkien lakisääteisten etuuksien ulkopuolelle. Heille ei kuulu eläke, ei 2vrk/kk vapaata eikä muita tapauskohtaisia etuuksia. 

Mihin hävisivät ennen lakia vanhusten ja sairaiden hoitoon tarkoitetut rahat? Yhteiskunta purki laitospaikat kehittämättä avopalveluja. Hoitovastuu jätettiin omaisten tehtäväksi. 10 vuoden kokemuksesta tiedän, mitä kentällä tapahtuu. Puhunkin hoitajan jaksamisesta, en kunnan olemattomien rahojen ja laitospaikkojen säästämisestä. Tyhjästä on paha nyhjästä. Sen osaa vain poliitikko tehdä vaali- ja juhlapuheissa. Olemme päässeet Guinessin ennätystenkirjaan. Palautuuko koskaan tarve hoitaa kotia, laittaa ruokaa tai leipoa, jos kaikki inhimilliset ennätykset on rikottu? Ehkä omaishoitajayhdistykseltä 60 vuotta täyttäessäni saatu huomionosoitus kannustaa antajansa mielestä ainakin pitämään huolta itsestään vai oliko se suoranainen vihje. Kaksi puukampaa, kynsiharja, pesusieni ja pesulappu muistuttavat omaishoitajan työstä. Pitäisi minun olla puhdas muutenkin, sillä maksoinhan vesimaksua kolmeen kohteeseen, kun olin niin nopea kuin kärppä rauniossa. Läsnäoloa etätyönä tai näkymättömänä pyörätuolin työntäjänä tuli testatuksi.
 

Jos olisin naisasiavaltuutettu, saisi paljastukseni kansanedustajan naaman peruslukemille kuin kikkelikortinlähettäjän ilmeet tilinteon hetkellä. Vähän ajan kuluttua paljastuu, että kohtalon sormi on puuttunut peliin ja kiirehtii ottamaan kaiken irti konstilla millä hyväänsä. Ennen kuolemaa varmaan onnen kohdata saat.

Ei kommentteja: